Jadło regionalne – gmina Boguchwała

Karkówka z kapustą

 

Karkówkę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm

Zaprawa:

Czosnek, olej, delikatna czerwona papryka słodka mielona, sól, pieprz. Otoczyć plastry karkówki w zaprawie, jak na grilla. Małą kapustę przekroić na pół a potem na 2 cm plastry (kromki). Przekładać na zmianę z karkówką (na sztorc). Można położyć słupki marchwi na wierzch. Zalać wodą, posypać kminkiem, przykryć. Piec w temperaturze do 200°C przez około 1 godzinę – do miękkości. Zlać po ugotowaniu i układać na talerzu mięso na plastrze kapusty.

Raju dla podniebienia

Życzy Marta Wilk

 

Gołąbki z ryżem i wieprzowym podgardlem

1 główka świeżej kapusty

1 kg ryżu

50 dkg podgardla

20 dkg kiełbasy zwyczajnej

2 cebule

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, maga

Z główki kapusty wydrążyć środek spiczastym nożem, sparzyć w osolonej wodzie. Obrać liście, ściąć nerw. Ugotować podgardle z przyprawami do miękkości. Wyjąć podgardle, a do tej wody dać ryż. Zaparzyć na sypko. Ostudzone podgardle wraz z kiełbasą przemielić przez maszynkę przez większe sito. Usmażyć cebulkę. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku, zawijać w liście. Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać przegotowaną wodą z magą i dusić w piekarniku.

Zofia Haba

 

Masełko ziołowe

250g miękkiego masła

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek szczypiorku

Kilka listków lubczyku

Kilka listków mięty

Kilka listków melisy

1-2 ząbki czosnku

Kawałek papryki czerwonej

 

Wszystkie zioła opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wszystkie składniki wymieszać z masłem. Posolić. Paprykę drobno pokroić, odcisnąć, dodać do masła, wymieszać.

Smacznie wygląda i dobrze smakuje:

- do chleba

- do ziemniaków

- do roladek drobiowych

- do smakołyków z grilla i rusztu.

Smacznego.

Babcia Ula

 

Makowiec zawijany

Składniki:

70 dkg mąki

20 dkg masła

3 żółtka – 2 całej jajka

5 dkg cukru

1 szklanka śmietany

4 łyżki mleka

Szczypta soli

Drożdże utrzeć z cukrem dodać mleko ciepłe, wymieszać. Mąkę z tłuszczem posiekać na stolnicy dodać wymienione składniki, zarobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Formować dwa placki.

Masa makowa

Składniki:

3 szklanki maku

2 łyżki mąki

2 łyżki tłuszczu

4 jajka, cukier do smaku

Bakalie – 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę słomkowego koloru, rozprowadzić ją zimnym mlekiem na gęstą papkę, dodać cukier i przemielony mak. Podsmażyć i przestudzić, dać żółtko, wymieszać. Ubić białka lekko wymieszać. Wyłożyć na ciasto, równo rozsmarować, zwinąć roladą i upiec.

 

Sernik z kulkami orzechowymi

 

Upiec dwa cienkie biszkopty ciemne.

Składniki:

75 dkg zmielonego sera

½ kostki masła

30 dkg cukru pudru

8 jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 budyń śmietankowy (lub waniliowy) bez cukru, bakalie

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą.

Kulki orzechowe

Składniki:

30 dkg orzechów mielonych

1 szklanka kwaśnej śmietany

3-4 łyżki cukru

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki razem wymieszać, utoczyć kulki. Połowę masy serowej wyłożyć na blachę. Na wierzch ułożyć kulki orzechowe. Całość przykryć pozostałą masą. Upiec sernik.

Masa

Składniki:

1 kostka masła

2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej

2-3 łyżki mielonych orzechów

Cukier do smaku

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczona kawę (w 1-2 łyżkach wody). Można dać spirytus.

Przełożenie placka:

Biszkopt – połowa masy – sernik – połowa masy – biszkopt – polewa

 

Słodkie rogaliki

Składniki:

25 dkg ziemniaków

35 dkg mąki

15 dkg cukru

1 jajo

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

Marmolada

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Studzimy i dokładnie rozgniatamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami (bez marmolady) i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 5mm. Wykrawamy trójkąty. Na środek kładziemy marmoladę i zwijamy formują rogaliki. Pieczemy w temperaturze 200°C aż się zarumieni.

 

 

Szarlotka

Składniki:

2,5 szklanki mąki

1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

2 jajka

1 kostka margaryny

0,5 l śmietany kwaśnej

2 łyżki proszku

1 szklanka cukru

1 łyżka soku z cytryny

Cukier waniliowy

Szczypta soli

Wykonanie:

Zarobić ciasto, powinno być wolne. Podzielić na pół, placek-jabłka-placek – piec.

 

 

W-Z

 

Składniki:

9 jaj

20 dkg cukru

20 dkg mąki

5 dkg kakao

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek i ubić sztywną pianę z białek, dodać po trochę cukier, ciągle ubijając, następnie żółtka, po jednym i dalej ubijamy – później dodajemy resztę składników, lekko mieszamy i pieczemy 2 placki.

Krem do W-Z

Składniki:

3 opakowania serka homogenizowanego

1,5 szklanki cukru pudru

1 szklankę śmietany kwaśnej

7 płaskich łyżeczek żelatyny (rozpuścić)

Zapach cytrynowy

 

Krystyna Czech

 

 

Mięsny przekładaniec

Filet z kurczaka panierować przyprawami do kurczaka, układać na nim kolejno:

- drobno posiekaną cebulę

-podduszone pieczarki starte na grubej tarce

- świeża marchewkę startą na drobnej tarce

- Ser żółty starty na grubej tarce

- Posmarować łyżką majonezu

- każdą porcje posypać mielona słodką papryką i zapiekać na oleju pod przykryciem (ok. 1 godz.)

 

 

Placek Toffik

 

Składniki:

-2 paczki słonych krakersów

-Mleko w puszczce toffi

-0,5 l śmietany 30%

-Płatki migdałowe

-3 szk. mleka

-¾ szk. cukru kryształu

-3/4szk. mąki krupczatki

-1/3szk. mąki zwykłej

-4 żółtka

-1 kostka margaryny

-10 dkg kokosu

-1 galaretka cytrynowa

 

Wykonanie:

Upiec zwykły biszkopt na spód.

Ugotować  budyń:  2 szk. mleka, ¾ szk. cukru zagotować.  Na gotujące mleko wlać wymieszane, jedną  szk. mąk , 4 żółtka z ¾ szk. mleka. Na gotujący budyń wsypać kokos, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć z margaryną.

Śmietanę  ubić z 6 łyżkami cukru, tężejącą galaretką rozpuszczoną  w ½ szk. wody.

 

Przekładanie:

-biszkopt

-budyń kokosowy

-krakersy

-ugotowane mleko w puszce, wystudzone

-krakersy

-bita śmietana

-wierzch posypujemy płatkami migdałowymi

 

 Przepis na chleb:

Porcja na 3 brytfanki:

-1,5 kg mąki pszennej

- 1 kg mąki żytniej

- 10 dag otrąb

-garść słonecznika

-płatki jęczmienne

- 20 dkg drożdży

-1 l wody

-3/4 łyżeczki cukru

-3/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Wszystkie mąki dać na miskę, dodać drożdże rozpuszczone w cukrze, dodać wodę i sól oraz resztę składników,ciasto ma być rzadkie. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przełożyć do brytfanek i piec.

 

Ryba po grecku:

-1 kg filetów rybnych

-1 kg marchwi

-1/2 kg pietruszki

- ½ kg selera

-olej do smażenia

- sól, pieprz, troszkę wody, przecier pomidorowy

Wykonanie:

Jarzyny obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać olej, trochę wody, cebulę w plasterki i dusić do miękkości pod przykryciem. Jarzyny miękkie doprawić koncentratem do smaku pieprzem i solą. Filety usmażyć na złoty kolor i obłożyć sosem marchwiowym.

 

Sałatka warstwowa z fetą

- 1 brokuł ugotować w posolonej wodzie, podzielić na różyczki

-1 świeży ogórek skroić w kosteczkę

-pęk rzodkiewki w kosteczkę

-fasola czerwona z puszki

-2 piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i usmażyć z przyprawą kebab-gyros, wystudzić.

-ser  feta w kostkę

- 3 ząbki czosnku wcisnąć do majonezu połączonego z odrobiną śmietany

Składniki układać kolejno w salaterce począwszy od brokułów. Wszystkie ułożone składniki zalać sosem czosnkowym po wierzchu.